23948sdkhjf

Hver fjerde tror Danmarks dage som rigt land er talte

25 procent af danskerne tror, at Danmark indenfor 10 år mister sin status som et af verdens rigeste lande, viser ny meningsmåling.
Hver fjerde dansker tvivler på, at Danmark også om 10 år vil være et af verdens rigeste lande. Det fremgår af en meningsmåling foretaget af Epinion for Dansk Industri (DI) blandt 1.019 repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derovre.

62 procent tror på, at Danmark kan fastholde sin position i velstandskapløbet, mens 13 procent svarer ved ikke.

Professor i statskundskab Ove Kaj Pedersen fra Copenhagen Business School (CBS) er ikke så pessimistisk som den fjerdedel af danskere, der tror, at Danmark vil ryge ud af de riges rækker.

Men han er helt enig i, at Danmarks position som et af verdens rigeste lande er alt andet end given.

– Skal jeg pege på én ting, der har været bestemmende for Danmarks rigdom, så er det de politiske beslutninger og den politiske reformkraft. Derfor er det også bekymrende, når politiske partier og den offentlige debat signalerer, at tiden med reformer bør ende. Viljen og evnen til at gennemføre reformer er altafgørende, hvis Danmark skal vedblive med at være et af verdens rigeste lande, siger han til erhvervsmediet DI Business .

Åbenhed og teknologi bringer Danmark frem
Ifølge den økonomiske samarbejdsorganisation OECD’s undersøgelser er Danmark lige nu ganske godt kørende. Den seneste opgørelse fra organisationen viser, at Danmark har den 9. højeste indkomst med et bruttonationalprodukt pr. indbygger på 49.810 amerikansk dollar, svarende til ca. 311.000 danske kroner.

Skal Danmark fastholde positionen kræver det, at der bliver investeret massivt i et nyt teknologiapparat og at reformkraften i samfundet fastholdes, mener professor Ove Kaj Pedersen.

– I de senere årtier har vi investeret massivt i uddannelse og sundhed. Men nu handler det altså om også at investere i nye maskiner og ny teknologi. Her er det afgørende, at det offentlige og det private spiller sammen, hvis vi skal fastholde vores konkurrencedygtighed, siger han og tilføjer:

– Der er et backlash i forhold til den reformkraft, der har været i de sidste 20 år. Nu skal beskyttelsesstaten fremmes og arbejdskraften beskyttes. Men historien har vist, at politikerne er gode til at træffe de rigtige beslutninger, der fremtidssikrer Danmark, selvom den offentlige debat peger i en anden retning.

Reformer har gjort Danmark rigere
Det understreges også af en analyse fra DI, som viser, at alene de seneste 10 års politiske reformer gør Danmark 130 mia. kr. rigere i 2020, påpeger vicedirektør i Dansk Industri Kent Damsgaard.

- Danske politikere har været gode til at skabe den nødvendige omstilling af samfundet og arbejdsmarkedet. Det er virkelig godt. Og som beregningerne her viser, så har det kommet Danmark og danskerne til gavn, siger Kent Damsgaard.

Når reformerne har så stor betydning for væksten, skyldes det især, at de har bidraget til at øge beskæftigelsen med 155.000 personer.

- Det er ret markant, hvor meget det betyder for Danmark og dansk økonomi, når politikerne vedtager reformer, der øger beskæftigelsen. Og der er faktisk et potentiale for endnu flere gevinster i de kommende år, siger Kent Damsgaard til DI Business.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111